Haastattelussa:

Timo Eränkö

Timo Eränkö

Lapinlahden lintu

Teksti Henri Häkkinen

Mikko Kivinen, Markku Toikka, Matti Jaaranen, Timo Eränkö, Pekka Hedkrok, Veli-Pekka Oinonen, Hannu Lemola ja Tapio Liinoja… Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Lapinlahdet linnut (Lapparit) on operoinut vuodesta 1983 pelastaen maailmaa tuhansien keikkojen avulla. Linnut ovat lennelleet maakuntiin ja aina Libanoniin ja Israeliin asti, mutta palanneet aina eteläisimpään pesimispaikkaansa Helsinkiin. Legendaarisen Lapinlahden lintujen lintuasioita selvitti Haastattelut.com:lle yhtyeen primus motor, kettumainen laulaja-saksofonisti Timo Eränkö. Haastattelun aikana selvitetään onko omaan pesään paskannettu vai onko pesä pidetty puhtaana. Haastattelu hoidettiin terapiasessiona asiankuuluvin toimenpitein. Haastattelun pohjana käytettiin Jukka Lyytisen hienoa Lapinlahden Lintujen taiteilijaelämäkertaa (Jukka Lyytinen, Lapinlahden Linnut, Like 2003, 150s.). Kiitos: Timo, Kristian, Sari, Kati

Alku

1. Terve Timo! Onko nyt paikalla Tohtori Timo (kaaos) vai Herra Simo (järjestelmällisyys)?
- Paikalla ovat molemmat herrat. Jaloissa on MBT-masaikengät, verisuonissa riittävästi omega-3 rasvahappoja ja d-vitamiinia. Olen valmis kaikkeen!

2. Aloitetaan parilla helpolla. Mikä on kaunein hedelmä? Mikä on oikea tempo?
- Kaunein hedelmä on omena. Se on myös terveellisin. Syön kaksi omenaa päivässä eli pidän kahta lääkäriä loitolla yhtäaikaa. Oikea tempo riippuu monesta asiasta. Valosta. Lämpötilasta. Ja kuten kitaristi Puka Oinonen sanoisi, yleisestä vitutuksen määrästä.

3. Aloitit törttöilyn jo vuonna 1974 Helsingissä ammattijohtoisessa harrastajateatteri Ylioppilasteatterissa. Minkälainen sisäänpääsykoe oli?
- Sisäänpääsykoe oli vastenmielinen. Kuten kaikki sisäänpääsykokeet kohdallani. Myös ulospääsykokeet.

4. Olit mukana teatteriseurue Maailmanpyörässä (esi-linnut) vuosina 1978-1979. Mukana oli mm. Pertti Sveholm ja musiikkia esityksiin teki Pekka “Rekku” Rechardt (Wigwam). YO-teatterista pääsit Joensuun kaupunginteatteriin 1981-1982. Hait myös TEAK:een, muttet päässyt sisään. Mikä meni mönkään?
- Rekku oli mukana jo teatteriseurue Maailmanpyörää edeltäneessä orkesterissa, joka oli nimeltään Eino Isoviha ja Tampereen verkatehdas. Markku Toikka oli Eino Isoviha. Hain teatterikoulun dramaturgilinjalle, mutten päässyt. Ilmeisesti liian vähän elämänkokemusta. Päätin hankkia sitä lisää. Minua tosin kehotettiin pyrkimään näyttelijäpuolelle. En sittemmin pyrkinyt enää mihinkään. Olen uramontussa ja hyvä niin!

5. Bändisi Gruppo Kekkonen (Timo Eränkö / Tomi Salmela) toimi katusoitto- ja pantomiimipohjalla 80-luvun alussa. Siivittikö Gruppo Kekkonen Lintujen syntyä; parempaan oli pystyttävä?
- Gruppo Kekkonen oli katuteatteria, pantomiimia ja fonintörähdyksiä. Elimme sillä Salmelan Tompan kanssa vuoden päivät. Linnutkin on kotoisin kadulta. Se oli Helsingin ensimmäisiä katusoitto-orkestereita. Elimme pitkälti saaduilla kolikoilla.

6. Itse linnut lähti lentoon kun päätitte perustaa Heikki “Hiski” Salomaan kanssa “isomman” katuorkesterin. YO-piireistä mukaan otettiin Ari “Arvid” Kettunen pianoon. Teillä oli tarve ja kalusto joten kiinnostunut yleisö oli luonnollinen seuraus?
- Viittaan edelliseen. Piano ja miehet olivat Ylioppilasteatterista.

7. Heti alussa mukaan tullut Matti Jaaranen sai kunniakseen piirtää lintujen logon?
- Hahmottelin Lintulogon itse, mutta Matti Jaaranen puhalsi sen lentoon.

Linnut laajenee

8. Tapio Liinoja ja Mikko Kivinen pyörivät YO-teatterissa ja tulivat sen kautta mukaan lintuihin 80-luvun alussa. Markku Toikkaan tutustuit jo 1975 YO-teatterin näytelmissä. Pekka Hedkrok ja Jan Noponen tulivat mukaan toimintaan 1984. Markku Toikka oli valmistunut TEAK:sta 1980 ja ja toi Mikko Kivisen (valmistunut TEAK:sta 1987) mukana ammattimaisuutta ryhmän henkilöohjaukseen. Pekka Hedrok ja Jan Noponen olivat musiikkialan ammattilaisia. Ari Kettunen otti sävellysten vetovastuun ja muut sanoittivat. Esiinnyitte lauantaisin Kaivarin portailla musiikin ja “peksien” (käsikirjoitettu huumoriesitys) avulla. Saitte parhaimmillaan 3000 markkaa päivässä. Taisi valua pöntöstä alas suurin osa?
- Viittaan edellisiin vastauksiini. Kyllä ne Vanhan Kuppilan kusilaarista usein viime tippaa myöten valuivat. Ne markan kolikot. Ja viiden markan!

Linnut kiertueelle

9. Lintujen kiertue-elämä hakee vertaistaan: tuhansia keikkoja, epämääräisiä keikkapaikkoja, vierailevia tähtiä ja takahuonelärvejä. Ensimmäinen Helsingin ulkopuolinen keikkanne oli 1983. Olitte myyneet Vanhan YO-talon jo täyteen ja päätitte menestyksen huumassa lentää maakuntiin?
- Kyllä ensimmäisiä maaseutukeikkoja oli vierailu Oulun Yo-talolla. Menimme junalla. Olimme otettuja että pääsimme sisätiloihin soittamaan. Olihan talvi.

10. Markku Toikan mukaan keikkapalkat oli aluksi huonoja, väkeä ei ollut ja järjestelyt olivat mitä olivat. Silti jaksoitte matkustaa ja ottaa läskejä. Lomaa ei juuri ollut. Keikkailu taisi mahdollistaa myöhäispuberteetin?
- Kyllä se siinä mielessä työstä kävi. Muttei ollut mitään paskaduunia. Myös varhaispuberteettiä voi ylläpitää hautaan asti.

11. Vuonna 1987 teillä oli yli 200 keikkaa. Keikkailitte olut-pubeissa, ravintoloissa, yökerhoissa, tanssilavoilla, messuilla, urheilutapahtumissa… Mikä on ollut omituisin keikkapaikka toistaiseksi?
- Kenties se oli erään vasta-avioituneen miehen olohuoneessa. Se oli syntymäpäivälahjakeikka, jonka vaimo oli ostanut salaa miehelleen. Joka myös joutui maksamaan keikan.

12. Roudarinne Lenni Roinisen mukaan keikkareissuilla päästiin kolmen kännin päivävauhtiinkin: aamuhönöt, iltapäivähönöt ja iltalärvit. Kuka tähän pystyi? Toisin sanoen kuka oli joukon nohevin happo?
- Aika sitkeää sakkia oltiin kaikki. Piti vaan oppia ottamaan välinokoset. Nykyään ei kykene samaan. En minä ainakaan. Olen siirtynyt pitkälti vihreän teen juontiin. Kuulostaa aika tylsältä. Mutta siitäkin oppii repimään fiiliksiä.

13. Kuka oli tämä lintu, joka keikkamatkalla Tampereella ulosti kenkäänsä omassa hotellihuoneessaan ja väitti hajun tuleen pilaantuneesta kiwi-hedelmästä?
- Voin nyt vuosien jälkeen paljastaa asian. Olin hänen huonekumppaninaan silloin. Se oli säveltäjä ja kosketinsoittaja Pekka Hedkrok. Hän tosiaan väitti aamulla sinisin silmin että kyseessä oli käynyt kiwi-hedelmä.

14. Keikkaliksanne oli 1991 provinssirockissa 27 000 markkaa ja esim J. Karjalainen sai tyytyä 15000 markkaan. Kuka neuvotteli palkkionne?
- Silloinen keikkamyyjämme Seppo Kahilainen Dex-Viihde Oy:stä.

15. Järvenpäässä 1998 joku vemputti löysää jormaa keikallanne. Kajaanissa keikan ajan tuli paljasta persettä. Mitä muuta vastaavaa on sattunut?
- Ei nuo tuollaiset meiltä yöunia vieneet kun itse esiinnyimme kesähelteellä usein yllämme pelkästään yksi sukka.

16. Lapinlahden Linnut on kaksi kertaa viihdyttänyt YK-joukkoja, suomalaisia rauhanturvaajia Libanonissa ja Israelissa. Veitte keikan Nylon Beatin edestä. Millä avuilla tämä tapahtui?
- Toinen keikkamyyjämme Pasi ”Isoperse” Kuusjärvi oli itse palvellut rauhanturvaajana Libanonissa. Ja onhan se tuhti miesliha komeaa katseltavaa oltiin missä päin maailmaa tahansa.

Levytysura

17. Keikkailua seurasi loogisesti levyttäminen. Pedro Hietanen oli EMI:n leivissä ja otti teidät huomaansa kuultuaan livetallenteita. Menitte vuonna 1985 studioon Finvoxille ja levy Lapinlahden Linnut tuli ulos maaliskuussa 1985. Minkälaisia muistoja sinulla on tästä ensimmäisestä levytyssessiosta ja oliko levyn teko ollut unelmasi?
- Muistan että studion akustolevyt tekivät suuren vaikutuksen. Levyn tekeminen oli luontaisa tapahtuma projektissamme, joka oli maailman pelastaminen. Ja on vielä tänäkin päivänä.

18. Sittemmin studioalbumeja on kertynyt 13 lisää. Viimeisin vuodelta 2007. Monta kultalevyä lipastostasi löytyy?
- Vessan seinällä niitä on kuusi, mutta jostain syystä kaikki kultalevyyn oikeuttavat myynnit eivät ole realisoituneet itse levyiksi.

19. Olet työskennellyt mm. Ilkka Vainion kanssa Iso muna -levyllä (1999) Kesäapina-biisissä. Minkälainen persoona Ilkka on?
- Ilkka on nopeapuheinen ja -ajatuksinen kaveri. Jatkuvasti etukenossa. Ja nyt en viittaa alkoholiin. Sanoitimme Ilen kanssa yhdessä kappaleen XL-miehiä. Saattaapa olla, että teimme yhdessä myös sanat Kesäapina-kappaleeseen. Sen muistan myös ohjasin siitä tehdyn biisivideon. Lainasimme kuvauksiin upean jenkkiavoauton Sakke Järvenpäältä.

20. Olet vastannut suurimmaksi osaksi Lappareiden sanoituksista Heikki Salomaan ohella. Miten tämä rooli on istunut sinulle?
- Rakastan sanoitusten tekemistä.

Linnun löysät

21. Mikä on pahin vedätyksenne? Markku Toikka ja Nokia-episodi on aika paha (Lapparit oli muka tehnyt sopimuksen nokian kanssa, 100 000 mk/henkilö, ja Toikka oli jätetty sopimuksesta pois). Vedätitte Toikkaa pari viikkoa!
- Toi vedätys oli yksi julmimmista. Markku alko vaatia imago-rahaa itselleen.

22. Mikko kivinen ei ole mukana ensimmäisen Lappari-levyn kannessa kun kukaan ei vaivautunut hakemaan miestä kuvauksiin sovitusta tapaamispaikasta?
- Nyt en muista eksaktia tapahtumaketjua, mutta kiire siinä oli asettua jonoon Eläintieteellisen museon leijonavitriinin eteen kuvausta varten.

Rakoilua

23. Markku Toikka lähti linnuista vuonna 1990. Mikko Kivinen vuonna 1992 ja Tapio Liinoja vuonna 1994. Lappareiden aikataulut alkoivat olemaan riippuvaisia heidän menoistaan. Mikä teki tästä kolmikosta niin kovan, että muita töitä kertyi ja Linnut sai jäädä?
- Pirun lahjakkaita kavereita. Eikä Linnut voinut aina taata täyttä toimeentuloa.

24. Rumpali Jan Noponen lähti linnuista 1986 ja tilalle lensi Hannu Lemola (Sleepy Sleepers, Pedro`s Heavy Gentlemen). Kitaristi Veli-Pekka Oinonen lähtee 1995 ja tilalle tulee Pekka Reckhardt (Wigwam). Rumpali Hannu Lemola lähtee 1997 ja tilalle astelee Harri Kinnunen (Hassisen kone, Sleepy Sleepers, Dave, Mato Valtosen Huru-Ukot, Katla). Pekka Reckhard lähtee 2002 Wigwamin takia Lappareista ja tilalle tulee Pekka “Devil” Virtanen (Leningrad Cowboys, Sleepy Sleepers, Freud Marx Engels & Jung ja Turo’s Hevi Gee.) Miten saitte bändiin näin kovia tekijöitä?
- Kyllä suomalaisten taiteilijoiden leipä on pirun kapea. Jos sitä ylipäätään on. Ja Lappareihin on ilmeisesti mukava tulla toteuttamaan omia haaveita ja kykyjä.

25. Mitkä koet olevan päällimmäiset syyt vaihtuvuuteen?
- Jos Lapinlahden Linnut saisi valtionavustusta niin vaihtuvuus ei ehkä olisi ollut niin suurta. Toisaalta olemme voineet olla vapaita kuin taivaan linnut. Kukaan ei käske olemaan tuottavampi.

Linnut mediassa

26. Todellinen linnut-buumi syntyi tv-sarjoista Seitsemän kuolemansyntiä (1988), Maailman kahdeksan ihmettä (1990), Kuudesti laukeava (1992), Lapinlahden Linnut -Show (1993). Lintujen itse käsikirjoittamat ja näyttelemät sarjat olivat jatkumoa live-keikkojen sketseille. Sensuroitiinko teitä koskaan kanavan toimesta?
- Muutaman kerran. Aika harvoin kuitenkin olosuhteisiin nähden. Jos satuttiin loukkaamaan verisesti jotain kanavalle mainostuloja tuovaa tahoa niin sensuuriviikate iski. Näin kävi K-kaupan Väiskin kohdalla. Mutta kyllä se sketsikin oli sikamaisen törkeä. Ja pirun hauska.

27. Voititte Venla-palkinnon Maailman kahdeksan ihmettä -sarjasta 1990. Mielenkiintoinen anekdootti on kun YLE säästi kustannuksissa eikä halunnut kustantaa 200 markkaa maksanutta illalliskorttia koko bändille vaan vain parille edustajalle. Ohjaajanne Pentti Kotkanniemi haki palkinnon puolestanne. Olitko uskaltanut unelmoida Venlasta?
- Ei noista asioista unelmoitu hirveästi silloin eikä nyt. Erittäin hieno tunne sen sijaan on kun porukka keikkapaikoilla diggaa jutusta.

28. TV-sarjojen käsikirjoituspalaverit olivat raakoja. Kävitte porukalla jokaisen sketsin ideat läpi, huono materiaali suodattui siivilän läpi?
- Huono materiaali rypistettiin paperitupoksi ja viskattiin kohti roskista. Jokaisen siis oli tuotava jokaiseen kokoukseen kolme sketsiehdotusta. Täytyy kuitenkin muistaa, että joskus paska ja kuolemantuomion saanut sketsiehdotus koki ylösnousumuksen uuden näkökulman avulla.

29. Miten kävi vuonna 2001 MTV 3:n kanssa? Teillä oli valmiiksi käsikirjoitettu sarja (Pasi Kuikka), budjettiko tuli vastaan?
- Lintujen sarjat on aina olleet kunnolla tuotettua tavaraa. Käsikset on vaatineet oikeita lavasteita. Niitä ei pysty tekemään pilkkahinnalla. Koko suomalaista oikeaa ja aitoa kulttuuria ollaan laajalla rintamalla tänä päivänä – maaliskuussa 2011 - ajamassa alas. Siis asioita jotka kertovat oikeasta elämästä ja oikeista haaveista.

Timon yleiset tunnot

30. Tavastian Juhani Merimaa on myöntänyt sinulle Jumala-kortin, mihin tämä kortti sinut oikeuttaa?
- Jumala- eli Allah-vip oikeuttaa vapaaseen sisäänpääsyyn Tavastia-klubille aina. Ja siinä lukee avec. Löysin sen taannoin lompakkoni uumenista. Ihan ehjä se on. Viimeksi käytin sitä Hanoi Rocksin loppuunmyydyssä jäähyväiskonsertissa.

31. Miten kova kunnianhimo ja rento meininki onnistuivat lyömään kättä musiikissanne?
- Sen täytyy olla perua katusoittoajoista.

32. Pitääkö paikkansa, että Tapio Liinoja kustansi Hyvien, pahojen ja rumien juontajalle Mujahed bin Risto Faisalille (ent. Simo Rantalainen) korin kaljaa joka kerta kun Simo mainitsee Liinojan nimen ohjelmassaan?
- Kuulen tästä nyt ensimmäistä kertaa, mutta kun tarkemmin ajattelen asiaa niin se pitää todennäköisesti paikkansa.

33. Lapinlahden Lintujen 10-vuotisjuhlaa varten teetitte 1000 kpl Lappari-logollisia zippoja. Lienee nykyisin keräilytavaraa?
- Kyllä ne on tupakkamiesten käsissä kuluneet. Eikä niitä ollut kuin 100 kpl.. Saattaapa jokunen olla piirongin kätköissä turvaamassa arvokkaana keräilyharvinaisuutena perheen ruokahuoltoa kun Kreikan, Irlannin, Portugalin ja Espanjan pankkeja ja euroa pakkopelastetaan Suomen tavallisen kansan toimesta.

34. Lintujen konseptia ei ole liiemmin kopioitu, mistä johtunee?
- Koska piraatti paljastuisi heti!

35. Olet ollut tekemässä mm. oopperaa (Maailma on pimeä, 1985) jota esitettiin Lintujen keikan välissä. Tohtoroinut Lapinlahden Lintujen tieteellistä testiryhmää vuosina 1999-2000 Radio Cityllä. Mitä toteuttamattomia avantgardistisia haaveita sinulla vielä on?
- Paraikaa on meneillään Puujumalat-orkesterin ensimmäisen albumin teko Suomenlinnan Seawolf Studioilla . Eräs salaisten haaveiden ja märkien unien täyttymä on huhtikuussa 2011 julkaistava Pertti ”Fingerpori” Jarlan piirtämä Lintusarjakuvakirja (Arktinen banaani). Siinä on villejä seikkailuja. Olen myös kirjoittanut oopperalibrettoa. Sen nimi on Tuuliboy.

36. Kenelle tai mille nyky-yhteiskunnan ilmiölle haluaisit päästä kettuilemaan? Kenelle antaisit päin pläsiä?
- Euroeliitille.

Naisista

37. Onko nainen keskimäärin saavuttamaton ja ylivertainen?
- Jostain syystä saavuttamaton nainen on ylivertainen.

38. Lappareiden huumori syntyy surumielisyydesta ja arjen tragedioista. Saavuttamattomista asioista ja epäonnistumisista. Sanoituksissasi saavuttamaton liittyy useasti naisiin. Mikä meni viimeksi mönkään naisten kanssa?
- Todellisuuden ja haaveiden ristiriita. Remua siteeraten: Jos alapää toimii niin yläpää ei toimi ja jos yläpää toimii niin alapää ei toimi. Arvostan Salvador Dalin Gala-vaimoa suuresti.

39. Mistä taiteilija voi löytyy itselleen samankaltaisen naisen?
- Ilmeisesti tarkoitat mistä miestaiteilija voi löytää itselleen samankaltaisen naisen. Ajatuskin on kammottava! Olla samassa huoneessa toisen itsensä kanssa.

Tuoreita uutisia

40. Ensimmäinen Lapinlahden Linnut -sarjakuva-albumi näkee päivänvalon huhtikuun lopulla 2011. Albumi on Fingerporista tutun Pertti Jarlan käsialaa. Kenen idea albumi oli?
- Viittaan aikaisempaan toteamukseeni. Alkuperäinen idea on Pertin. Lintusarjakuvafläshejä on tullut Fingerporeissa aiemminkin.

41. Palaatte myös keikkalavoille?
- Kyllä keikkaa tehdään kun aikataulut sallivat. Tolkullisesti.

42. Lapinlahden Linnuilla on suunnitteilla myös elokuva, jonka alustava nimi on: Uuraania, Lapinlahden Linnut. Elokuva on saanut Suomen elokuvasäätiöltä käsikirjoitustukea 6 000 euroa (naurettava summa!) Milloin tämä hanke konkretisoituu?
- Kristallipallo sanoo että tulevaisuudessa. Suomen elokuva-ala on kuohunnassa. Yle ei tee säästösyistä elokuvahankintoja… Muistutan, että Picasson luovin kausi alkoi hänen täytettyään seitsemänkymmentä.

43. Yhtyeesi ‪Puujumalat (Timo Eränkö, Pekka Hedkrok, Ari Kettunen) kutsuu itseään ”vastaiskuksi feminismille”. Haluatko tarkentaa?‬
- Kyllä se on yhtyeemme. Tarkennus tulee Puujumalien kappaleessa ”Jos mulla ois” ellei sitä sensuroida.

44. Haastattelut.com ideoi linnuille muutaman sloganehdotuksen. Mitkä seuravista allekirjoitat:
1. Lapinlahden Linnut – Ylös ulos ja kaljalle
2. Lapinlahden Linnut – Neitseellinen ja estoton
3. Lapinlahden Linnut – Tärkeilyä vastaan
4. Lapinlahden Linnut – Väkivalta on ilomme
5. Lapinlahden Linnut – Nuhteeton apu yhteiskunnalle
6. Lapinlahden Linnut – Alkoholilla on osuutta asiaan
7. Lapinlahden Linnut – Kyllä asiat lyömällä selviävät
8. Lapinlahden Linnut – Ruman ja pienimunaisen miehen puolella

- Paras on nro 3 eli Tärkeilyä vastaan. Tärkeilijät on mulkkuja. Isoja mulkkuja.

Kiitos Haastattelusta Timo “Tinke” Eränkö!

Lappareiden tuoreet keikkatiedot löytyvät yhtyeen verkkosivuilta.
Puujumalien musiikkia ja tietoa keikoista yhtyeen myspace-sivuilla.