Haastattelussa:

Maria Veitola
Kuva Kimmo Räisänen, TV2 Tiedotus

Maria Veitola

toimittaja, juontaja

Teksti Henri Häkkinen

Haastattelut.com pyysi ja sai yhden Suomalaisen vaikuttajan kirjalliseen piinapenkkiin.

1. Olet vahvasti vaikuttamassa Suomalaisessa mediassa. Onko jotain kirjallista esikuvaa tai vaikuttajaa, joka olisi ratkaissut tai ollut vaikuttamassa uravalintaasi? Entä tämän hetken vaikuttajat ammatillisessa ja motivaatiomielessä?
- Lukion äidinkielenopettajani joka sanoi, että tyttö, sinähän osaat kirjoittaa ja puhua ja vieläpä omalla laillasi! Tämän hetken vaikuttajat: elämä itse.

2. Kuinka vahvaa osaa kirjallisuus esittää elämässäsi? Oletko järjestelmällinen kirjailija-orientoitunut lukija vai kevään/syksyn kirjauutuuksien annin varassa oleva kuluttaja.
- Aina mulla on kirja tai kaksi menossa. Jossei ole niin tulee hätä. Luen uutuuksia ja sieluntovereden suosituksia. Ja toki, jos ihastun johonkin kirjailijaan, luen häneltä kaiken mahdollisen. Pyhä tarkoitukseni on aktivoitua taas kirjaston käyttäjänä, kirjat (varsinkin typerät kovakantiset) kun maksavat niin paljon...

3. Ensimmäinen lukemasi kirja; kirjallinen ensipuraisu?
- Kirjoista jossa oli enemmän teksiä kuin kuvia: Eduard Uspenskin Krokotiili gena ja hänen ystävänsä.

4. Minkä kirjan luit viimeksi ja miten päädyit kyseiseen teokseen?
- Jonas Gardellin Koomikon synty. Kustantaja lähetti pyynnöstäni arvostelukappaleen. Kiinnostavan henkilön omaelämänkerrallinen teos, mutta lopputulos oli mielestäni aika platku. Nyt menossa toistamiseen Michael Cunninghamin Tunnit. Ihana kirja josta on tehty myös upea leffa.

5. Mitä haluat kirjalta eli mikä tekee kirjasta hyvän?
- Hieno tarina hyvin kirjoitettuna.

6. Mitä mieltä olet kotimaisesta kirjallisuudesta?
- Joskus jopa opiskelin sitä hetken pääaineena yliopistolla! Kotimainen ehdoton suosikki, (olkoonkin ruotsinkielinen) on Monika Fagerholmin Amerikkalainen tyttö.

7. Onko sinulla jokin tietty lempipaikka lukiessasi kirjaa? Entä muita traditioita lukiessa?
- Lempipaikka on riippumatto ja aina pitää lukea ennen nukkumaan menoa (viimeiset virkkeet silmät puoliummessa).

8. Jätätkö usein aloittamasi kirjan kesken?
- Jep. Aina kun kirja on mielestäni huono tai pitkästyttävä enkä viihdy sen kanssa. Viimeksi jäi kesken Anja Snellmanin Pelon maantiede. En vaan jaksanut.

9. Vapaa sanasi lukijoille.
- Muista aina palauttaa kavereilta lainaamasi kirjat!

Kiitos haastattelusta Maria Veitola!