Haastattelussa:

Juhani Tamminen
Kuva Jukka Liukas

Juhani Tamminen

jääkiekkovalmentaja, luennoitsija, kirjailija, yritysvalmentaja

Teksti Henri Häkkinen

Haastattelut.com karvasi Juhani “Don Tami” Tammisen, entisen jääkiekkoilijan ja nykyisen jääkiekkovalmentajan, luennoitsijan, kirjailijan, yritysvalmentajan ja jääkiekkoasiantuntijan haastateltavaksi helmikuun kuulaana keskiviikkona. Haastattelutuokio tämän maailman nopeimman pelin testikentillä globaalisti marinoituneen herrasmiehen kanssa osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi ja avoimeksi sessioksi. Haastattelun pohjana on käytetty kirjoja Aurinkokuningas – Menesty omassa joukkueessasi (Gummerus Kustannus Oy 2012) ja Takaisin peliin – näin selvisin työuupumuksesta (Gummerus Kustannus Oy 2012).

Alkulämmöt

1. Mitä kuuluu Juhani?
- Kiitos hyvää, playoffs-aika!

2. Esa Saarisen ja Jari Sarasvuon ohella kuulut kysytyimpien yritysvalmentajien joukkoon. Minkä luulet olevan suosiosi salaisuuden?
- Puhun vain niistä asioista joista minulla on syvällinen käsitys: teamwork, asenne, vastoinkäymiset, joukkueen rakentaminen, unelmien merkitys etc... lyhyesti: omista kokemuksista ja mitä ne ovat opettaneet!

3. Onko sinun, Esan ja Jarin välillä yhteistä suosion selittävää tekijää?
- Uskon, että on. Olemme kaikki syvällisesti sisäistäneet mistä puhumme ja meillä kaikilla on kertomisen lahja!

Harjoittele enemmän, luulet vähemmän

4. Turussa ei nuoruudessasi 1960-luvulla ollut ulkojäitä halleista puhumattakaan. Miten ja kenen opeille nousit suomalaisten pelaajien eliittiin?
- Urallani oli monta inspiroivaa tekijää; isäni Mauno oli yksi valtakunnan parhaista 110 m:n aitajuoksijoista. Oppi-isäni Juuso Wahlsten opetti perusasioiden merkityksen ja kun pääsin Helsingin Yliopistoon silloiseen liikuntatieteelliseen oli legendaarinen Kalevi Tuominen urheilun yliopettajana; ei siihen muuta tarvittu!!

5. Pelasit viimeisen ottelusi vuonna 1988 ollessasi 38-vuotias; mitkä olivat fiiliksesi tuolloin?
- Luonnolliseti nostalgiset – jälkikäteen ajateltuna lopetin liian aikaisin!!!

6. Menestymisen salaisuuksia on valmistautumisen rakastaminen. Motivaation treenata ja menestyä täytyy olla vilpitöntä ja luontevaa?
- Juuri näin. Minulle tämä oli ja on luontaista. Liikunnanopettajan koulutus ja työ vain syvensi yksinkertaista totuutta: “Ihminen oppii sitä mitä tekee!”

Valmentajan roolissa

7. Jääkiekko on huippu-urheilua ja liiketoimintaa; miten valmentaja voi valmistautua työnsä koviin tulostavoitteisiin?
- Aivan samalla tavalla. Rakasta sitä mitä teet, olet etuoikeutettu ja muistamalla: “If You cant stand the heat get out of the Kitchen”, ei se sen kummallisempaa ole!!

8. Onnistuneen työnteon edellytys on tasapainoinen elämä. Oletko kohdannut valmennettaviesi keskuudessa heitä joilla tasapainoa ei ole? Miten ole toiminut sellaisessa tilanteessa?
- Tarjoan apua: toisille se menee kotiin, toisille hitaammin, kovakalloille ei koskaan!!

9. Hyvän valmentajan tärkeimmät ominaisuudet?
- Tietotaito(laji), johtajuus, selväjärkisyys, luotettavuus, kunnianhimo.

10. Miten joukkueelle opetetaan omien reaktioiden hallintaa suorasukaisen median varalta?
- Antamalla perspektiiviä. Itse rakastan tarinoita; lempitarinani on seuraava: “muistakaa veljet, että 3 päivää vanha lehti toimii Turun torilla kalankääreenä”. Ellette usko, ei muuta kuin kalaostoksille!!

11. Mitkä ovat tämän hetken jääkiekon valmennustyön suurimmat puutteet Suomessa?
- Mieluummin puhun hyvistä, mutta jos on pakko niin perusturva lähentelee nollaa ja fasiliteetit useimmilla vieraskentilla (ainakin Mestiksessä) ovat Ö-luokkaa = valmentajatilat = työrauha!!!

12. Muutos pelitapaan ottaa aikaa. Kuinka pitkään mielestäsi uuden valmentajan kuuluisi saada kehittää joukkuetta ennen rajuja tulosvaateita?
- Oman pelitapani opetan 50-100:n yhteisharjoituksen kautta. Se on aika minkä tarvitsen. Loukkaantumiset ja inhimilliset tekijät ovat sitten asia erikseen!!

13. Aikalisän funktio pähkinänkuoressa?
- Hockey is a momentum game. Kun joukkueella on vaikeaa, Sinun tehtäväsi coachina on reagoida = breikata momentum!!

14. Miten koet, että jääkiekko lajina voisi vielä kehittyä ja onko sellaiselle tarvetta?
- Tietysti on tarvetta ja minun ykkösprioriteettini on maalien koon suurentaminen; maalivahtien koko ja harjoittelu on luonut tilanteen, jossa maalinteko (pelin suurin attraktio) on turhan vaikeaa ja valtaosa maaleista tehdään hirvittävän hässäkän, ohjausten, potkujen etc. seurauksena!! Yksi jalka (30.5 cm) lisää korkeuteen ja 2 jalkaa (61 cm) lisää leveyteen, niin laukaisutaito nousee taas kunniaan!! Nyt käytännössä maalivahdit voittavat pelit. Ketä se kiinnostaa; onko Messi kiinnostavampi kuin Casillas? Minusta on!!

15. Miten koet median muuttuneen jääkiekon kanssa viettämiesi vuosien saatossa?
- Ajan hengen ja kasvaneen populariteetin mukaisesti. Siitä (mediasta) on tullut nopeampi, lyhytjännitteisempi, pintapuolisempi ja sosiaalinen media You tuubeineen mullistanut koko jutun!! Yksi asia ei ole muuttunut ja sen ovat harvat oivaltaneet! Mielenkiinto on suurin ennen ottelua; siksi viihdyn taas tänäkin keväänä MTV3 Totalin studiossa. Leijonat, Antsa ja Aurinkokuningas. Pankaa paremmaksi!?

16. Miten suurta osaa kiekkobuumin luominen kulloisenkin joukkueesi kotikaupukiin sinulle merkitsee otteluiden voittamisen ohella?
- Se on kaiken toimintani paras expertiisi; pahviviirit ovat hienoja, mutta buumi jää paikkakunnalle, jos jatkajat eivät ole “puukäsiä”.

Aikalisä nimeltä burnout

17. Mitkä ovat tärkeimmät toipumiseesi vaikuttaneet asiat; ne konkreettiset asiantuntijoiden suosittelemat teot ja muutokset jotka auttoivat sinut takaisin peliin?
- Täydellinen irrottautuminen “köydet irti”, perheen ja ystävien apu, asiantuntijoiden rohkea käyttö ja taistelumieli!!

18. Mitä muutoksia teit esim. ruokavalioosi?
- Ne muutokset olivat pieniä, mutta oivalsin sen oleellisen; ennen tein 16 tunnin työpäivia 8 tunnin kondiksella. Nyt teen 8-10 tuntia, mutta pidän itseni 16 tunnin kondiksessa. Simple as that! Proggista voi seurata facebook-sivuiltani!

19. Sairastuttuasi luonasi vieraili lähes päivittäin ystäviä ja tuttavia tai sinulle soitettiin. Tällainen apu taisi olla aivan korvaamatonta?
- Juuri niin; vaimon ja perheen apu par excellence!!

20. Mitä ystävyys sinulle merkitsee ja huomasitko sairastuttuasi tosiystävyyden ja tuttavuuden eron?
- Huomasin ja huippu-urheilijan ja valmentajan työ opettaa ne jo varhain erottamaan. Silti se yllättää!!

21. Uskotko, että miehinen äijäkulttuuri vaikeuttaa osaltaan burnoutista toipumista, siitä puhumista ja sen hyväksymistä?
- Hyvä kysymys. En osaa vastata. Omalla kohdallani ei vaikutusta!

22. Pääsitkö unihäiriöistä eroon välittömästi hoidon aloitettuasi? Miten on nykyään unen laita ja onnistuvatko päivätorkut vanhaan malliin?
- Se palasi hitaasti, kun oivalsin mistä oli kysymys = TUNTI LIIKUNTAA PÄIVÄSSÄ!!

23. Itsellesi teettämä Firstbeat-testi (mittaa ihmiskehon toimintaa levossa ja rasituksessa) ja sen tulokset toivat merkittävää lisätietoa toipumiseesi?
- Se oli loistava apu. Suosittelen uskonvahvistuksena!

24. Mikä oli suurin apu ja oivallus terapiatyössäsi?
- 0-12 tunnin työpäivä vaatii 16 tunnin kondiksen; ei päinvastoin!

25. Oletko jälkeenpäin ajatellut, että loppujen lopuksi selvisit suhteellisen nopeasti takaisin peliin?
- Kyllä, olin onnekas SIINÄKIN asiassa!!

26. Terveisesi muille tuoreille työuupuneille tai taudin jo voittaneille?
- Never give up!!

Yhteenveto

27. Miten työpahoinvointia voisi mielestäsi tehokkaimmin ehkäistä?
- Puhuminen ja delegointi; tekemään sitä missä olet hyvä!!

28. Kerrot torjuvasi negatiivisia ajatuksia itsesuggestiolla. Kerro tästä hiukan tarkemmin?
- Self talk on metodi, jonka olen kehittänyt jo pelivuosina!

29. Kielitaitosi?
- Puhun, kirjoitan ja luen 6:lla kielellä: FIN, SWE, GER, ENG, FRA, JPN.

30. Olet lukumiehiä. Minkä kirjan luit viimeksi?
- Sasha Gessen: Tarina Putinista. Great!!

31. Kolme ikimuistoisinta voimainponnistustasi?
- Ylioppilaslakki, A-maajoukkueeseen 1969, ammattilaiseksi Pohjois-Amerikkaan 1975.

Kiitos haastattelusta Juhani “Don Tami” Tamminen!